Νέο πακέτο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για 500.000 εργαζόμενους και ανέργους

Κοινοποίηση σε:

Ένα νέο πακέτο προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την επαγγελματική κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων με χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινά μέσα στον Ιούλιο.

Ο σκοπός των προγραμμάτων είναι η αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης, ώστε αυτή να πάψει να είναι απλό «χαρτί» και να αναδειχθεί σε πραγματικό εργαλείο για τον εργαζόμενο και τον άνεργο για το μέλλον, σε ουσιαστικό εφόδιο για την αγορά εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Για τον λόγο αυτό, όλα τα προγράμματα του πακέτου έχουν σχεδιαστεί ώστε να ενσωματώνουν τις παρακάτω 6 βασικές καινοτομίες:

  1. Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων -και συγκεκριμένα το 30%- συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις πιστοποίησης θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε.
  2. Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων.
  3. Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
  4. Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, την Google και τη Cisco.
  5. Οι πάροχοι πλέον θα αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.
  6. Τέλος, για πρώτη φορά όλα τα αντικείμενα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.

Να σημειωθεί επίσης πως τις 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρώτο από τα νέου τύπου προγράμματα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.000 ανέργων.

Την αναλυτική παρουσίαση του πακέτου προγραμμάτων καθώς και πληροφορίες για την συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα που ξεκινά στις 27 Ιουλίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης