Άρθρο: Οικονομικό Κλίμα στην Ελλάδα

Κοινοποίηση σε:

Δημοσιεύτηκε σήμερα άρθρο που αφορά το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, βασισμένο στην Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούνιο 2023.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 104,3 μονάδες, σαφώς χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (108,0 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουνίου του 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν ηπιότερες πτωτικές τάσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ αντίθετα στον τομέα των Κατασκευών, κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται επί τετράμηνο, χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του, οι επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις παραγγελίες γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στη Βιομηχανία.

Αλλαγή τάσης καταγράφεται εκ νέου στη Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, με το δείκτη να υποχωρεί ελαφρά και να κινείται κοντά στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αν και έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές δέσμες παρεμβάσεων για την ενεργειακή κρίση, οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις προβληματίζουν τα νοικοκυριά για την οικονομική τους κατάσταση προσεχώς, βάσει και του σχετικού ισοζυγίου στην έρευνα. Αυτές οι τάσεις αναδεικνύουν εκ νέου τη σημασία στρατηγικών παρεμβάσεων πολιτικής για τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://supportwestathens.gr/participation/e-library/οικονομικό-κλίμα-στην-ελλάδα/

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης