Για πρώτη φορά, από το Φεβρουάριο του 2021, επιδεινώνονται οι λειτουργικές συνθήκες στο τομέα της μεταποίησης

Κοινοποίηση σε:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, την πρώτη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του τομέα της μεταποίησης από τον Φεβρουάριο του 2021, κατέγραψαν τον Ιούλιο οι Έλληνες κατασκευαστές.

Η πτώση ήταν αποτέλεσμα του ταχύτερου ρυθμού μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών υπέστη μεγαλύτερη πίεση λόγω των αυξήσεων στις τιμές. Παράλληλα, η ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό σημείωσε περαιτέρω υποχώρηση, δεδομένου πως οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενάμισι έτους.

Επιπλέον, το επίπεδο απασχόλησης αυξήθηκε ελάχιστα, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις προέβησαν σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ενώ οι δύσκολες συνθήκες ζήτησης ανάγκασαν ορισμένες επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δραστηριότητες προσλήψεων στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνθηκαν. Οι τιμές εισροών και οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με τον ηπιότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο και τον Αύγουστο του 2021, αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με τη δριμεία υποχώρηση των νέων παραγγελιών, οι κατασκευαστές εξέφρασαν μεγαλύτερη αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος, χάρη στις ελπίδες για εκ νέου αύξηση της ζήτησης, λόγω μεγαλύτερης σταθερότητας των τιμών και νέας αύξησης των πωλήσεων.

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης