Αρχές 2023 οι επιδοτήσεις για ταμειακές και αντικατάσταση με 500.000 νέες ασφαλείας – Καλοκαίρι η διασύνδεση με POS

Κοινοποίηση σε:

Αλλαγή σχεδίων και χρονοδιαγραμμάτων λόγω νέων προδιαγραφών ασφαλείας που θα απαιτηθούν

Νέες προδιαγραφές ασφαλείας φέρνουν πίσω την σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Αν και στόχος ήταν από τις αρχές του 2023 να εκδίδονται και να αποστέλλονται αυτομάτως  στην ΑΑΔΕ οι αποδείξεις μόλις κάποιος πληρώνει με κάρτα σε POS, λόγοι διασφάλισης των συναλλαγών υποχρεώνουν τη φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών να μεταθέσουν έως ένα εξάμηνο την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Μέσα στο α΄τρίμηνο του 2023 τελικά θα επιδοτηθούν και θα αντικατασταθούν περί τις 380.000 ταμειακές μηχανές ή και άλλοι 140.000 Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ).

Πηγές της ΑΑΔΕ μάλιστα υποστηρίζουν ότι από Ιούνιο θα είναι όλα έτοιμα και το σύστημα θα λειτουργεί, αν και παράγοντες της αγοράς τοποθετούν κατά τρεις ή έως και έξι μήνες πιο μετά, τον χρόνο ενάρξεώς του.

Τα κυκλώματα φοροδιαφυγής προσπαθούν συνεχώς να «σπάσουν» τις προδιαγραφές ασφαλείας των ηλεκτρονικών συσκευών και των συνδέσεων αποστολής των αποδείξεων που εκδίδουν, για αυτό κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή και αναβάθμιση των προδιαγραφών τους -καθώς όμως και των χρονοδιαγραμμάτων λειτουργίας τους-  προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν «τρύπες» και κενά που εντοπίστηκαν στο όλο σύστημα.Remaining Time-0:00FullscreenMute

«By pass»  στην ταμειακή

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Συνδέσμου  Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών, «ποτέ ως σήμερα οι ελεγκτικές αρχές δεν έχουν διαπιστώσει παραβίαση του λογισμικού των φορολογικών μηχανισμών». Το πρόβλημα όμως με τις «μαϊμού αποδείξεις» , όπως αποκαλύπτεται καθημερινά και μέσω του Appodixi app της ΑΑΔΕ, είναι πως «παραβίαση έχει διαπιστωθεί στο λογισμικό που μετέφερε στοιχεία στο φορολογικό μηχανισμό –που πάντα ήταν μέρος της εμπορικής εφαρμογής έκδοσης παραστατικών που «έτρεχε» σε Η/Υ και σε “προσβάσιμα” λειτουργικά συστήματα (πχ Windows κλπ)». Δηλαδή τα κυκλώματα φοροδιαφυγής επιχειρούν «παράκαμψη» στα στοιχεία που παράγει η «απαραβίαστη» ταμειακή μηχανή, χρησιμοποιώντας software επεξεργασίας και μετάδοσης των αποτελεσμάτων που «ξεφουσκώνουν» έως και 90% την αξία κάθε απόδειξης που κόπηκε.

Η λύση απέναντι στο πρόβλημα αυτό είναι να «σφραγιστεί» πλήρως σε όλα του τα στάδια, το ηλεκτρονικό σύστημα από την ταμειακή μηχανή που εκδίδει την απόδειξη, μέχρι να φτάσει αυτή στην ΑΑΔΕ –ακόμα και σε πραγματικό χρόνο πλέον.

Διαβάστε περισσότερα στο: NEWMONEY

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης