1ος ετήσιος απολογισμός του Elevate Greece

Κοινοποίηση σε:

Παρουσιάστηκε εχθές, Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», ο 1ος ετήσιος απολογισμός του Elevate Greece, ο οποιός περιελάβανε στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για το οικοσύστημα καινοτομίας και τις εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου θεσμου.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό στο Elevate Greece, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, έχουν εγγραφεί συνολικά 618 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.900 εργαζομένους, ενώ η κύρια νομική μορφή τους είναι ΙΚΕ (84%). Να σημειωθεί ότι στο Elevate Greece μπορούν να εγγραφούν καινοτόμες επιχειρήσεις, η «ηλικία» των οποίων δεν ξεπερνά τα 8 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Elevate Greece, το 91% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια, από τις οποίες το 65% έχει έδρα την Αττική, ενώ το 5% διατηρεί ένα κατάστημα σε κάποια χώρα της αλλοδαπής και ένα 4% μια θυγατρική στην χώρα μας.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων το 80% ιδρυτών είναι άνδρες και μόλις το 20% γυναίκες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των startups έχει έως τρεις ιδρυτές.

Επιπλέον, ο απολογισμός έδειξε πως η βασική πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης, σε ποσοστό 78%, είναι κεφάλαια από VCs, ενώ ένα 10% έχει λάβει επιδοτήσεις και ένα 8,2% έχει χρηματοδοτηθεί και μέσω επιχειρηματικών «αγγέλων» (business angels).

Οι κύριες πηγές εσόδων των εγγεγραμένων επιχειρήσεων είναι κατά κύριο λόγο κάποιο λογισμικό που προσφέρεται ως υπηρεσία ή κάποιο προϊόν και άδεια χρήσης. Για την ακρίβεια, το 43% των ελληνικών startup του Elevate Greece έχει ως πηγή εσόδων την εμπορία λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) ενώ ένα 40% έχει ως πηγή εσόδων την χρέωση κάποιου προϊόντος ή κάποιας συνδρομής. Επιπλέον το 35% των επιχειρήσεων ενισχύει τα έσοδά του από την προμήθεια κάποιας άδειας χρήσης (licencing) ενώ ένα 25% από κάποια προμήθεια διαμεσολάβησης.

Ο πιο δημοφιλής τομέας δραστηριότητας είναι οι βιοεπιστήμες (life sciences) με τις οποίες ασχολούνται το 13% των εταιρειών, ενώ στο 10% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Από εκεί και πέρα, ακολουθούν η αγροδιατροφή (8,3%), η διαφήμιση και το μάρκετινγκ (7,7%) και η ανάλυση δεδομένων (6,6%), χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και βιομηχανικές κατασκευές (4%), ενώ μεταξύ 2,5% και 3% είναι το ποσοστό όσων δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εκπαίδευση και τα logistics.

Όσον αφορά στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο λογισμικό (59%) και τη δημιουργία εφαρμογών για φορητές συσκευές (55%), ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά της τεχνητής νοημοσύνης (43%) και της ανάλυσης δεδομένων και των big data (42%). To cloud είναι στο 28%, το IoT στο 26%, ενώ η ρομποτική είναι μόλις στο 8%.

Σχετικά με τις προτιμήσεις των επενδυτών παρατηρούμε πως startups που κινούνται στο χώρο των βιοεπιστημών συγκεντρώνουν το 33% των χρηματοδοτήσεων, ενώ ακολουθούν εκείνες που δραστηριοποιούνται στην ανάλυση δεδομένων (11,7%), την εκπαίδευση (10,5%) και τους διαθεματικούς τομείς (8,7%) , παρότι λιγότερες αριθμητικά. Αντιθέτως, μόλις το 5% των κεφαλαίων κατευθύνεται στις startups που ασχολούνται με το χώρο του τουρισμού, παρότι πολυάριθμες.

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης