Οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022 και το 2023

Κοινοποίηση σε:

Ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και για το 2023. Με βάση τις προβλέψεις είναι εμφανές πως ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την οδηγεί σε μικρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο πληθωρισμό από ότι είχε προβλεφθεί την άνοιξη που μας πέρασε.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 και 1,5% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 8,4% στο τρίτο τετράμηνο του 2022 και να πέσει στο 3% στο τέλος του 2023

Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι αντίστοιχα δυσμενείς αφού η Κομισιον προβλέπει ανάπτυξη 4% για το 2022 και 2,4% για το 2023, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,9% και στο 3,5% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις που είχε ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των εαρινών εκτιμήσεων, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,5% φέτος και 3,1% το 2023.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας στήριξαν τις καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Παρόλα αυτά, οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης των οικονομιών που αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας καθώς και των συνεχιζόμενων διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Επίσης, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί μέσα στο 2022.

Η Κομισιον προειδοποιεί ακόμα πως η έντονη και αυξημένη αβεβαιότητα θα προκαλέσει μείωση στη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τον υψηλό πληρωρισμό, να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023. Επίσης για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει πως οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και εντοπίζονται κυρίως στον τουριστικό τομέα, καθώς υπάρχουν αβεβαιότητες γύρω από την αγοραστική δύναμη των τουριστών και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή. Αντίθετα, μια δυνητικά πιο θετική δυναμική της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρότερη στήριξη στο εισόδημα των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, στην ιδιωτική κατανάλωση στο μέλλον.

Φυσικά οι προβλέψεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται κατά πολύ και από την εξέλιξη του πολέμου και τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Νέες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να αυξήσουν επιπλέον τον πληθωρισμό και να περιορίσουν την ανάπτυξη. Όπως φυσικά και η πιθανότητα έξαρσης ενός άλλου κύματος της πανδημίας.

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης