Μέχρι 31/1 θα ανακοινωθεί η πρόσκληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΠΑ και μετά, το πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση των ΜμΕ

Κοινοποίηση σε:

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος “Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ”, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ.Τσακίρης.

Αναμένεται να διευκρινιστούν οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) οι οποίες θα είναι επιλέξιμες προς επιδότηση στα 3 παραπάνω προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων.

Η επίσημη δημοσίευση των προσκλήσεων των 3 προγραμμάτων ΕΣΠΑ που ανήκουν στον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023.

«Θεωρούμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσες σε ό,τι αφορά στην ποιότητα. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες που ενδιαφέρονται, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και όταν απεντάσσονται κάποιοι, το κονδύλι θα αφορά στις επόμενες υποψηφιότητες» δήλωσε ο υφυπουργός σχετικά με τις καινοτομίες του νέου ΕΣΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων είναι η βασικότερη παράμετρος σε όλα τα προγράμματα.

Η πρώτη πρόσκληση για την ψηφιακή μετάβαση θα έχει 300 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό και αναφέρεται σε όλες τις δυνητικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήρια «on -off» και δεν θα είναι συγκριτική όπως ήταν μέχρι πρότινος. «Μια τακτική που δημιουργούσε προβλήματα σχετικά με τα κονδύλια που δεν είχαν απορροφηθεί» όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός είναι αρχικός. Αν υπάρξει ενδιαφέρον και εξαντληθεί το αρχικό ποσό θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται, ο υφυπουργός σημείωσε ότι έγινε μεγάλη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και επετεύχθη στην ψηφιακή μετάβαση να εντάσσονται αυτές που επιδοτούν εργασία μέχρι 3 εργαζόμενων (ΕΜΕ), (στην προδημοσίευση ήταν 5 οι θέσεις για την ψηφιακή και 2 για την πράσινη μετάβαση).

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση (FiFo) και τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται (ημέρα και ώρα) μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης, βάσει των τυπικών κριτηρίων συμμετοχής καθώς και βαθμολογούμενων κριτηρίων όπως oι Ετήσιες Μονάδες Εργασίας, η ψηφιακή ωριμότητα της επιχείρησης και η περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://energymag.gr/

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης