Κομισιόν: Περιορισμένη η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαβούλευση για την αναμόρφωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Κοινοποίηση σε:

Η διαβούλευση, που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα στηρίξει τις εργασίες της Κομισιόν για νομοθετική πρόταση, η οποία έχει αναμένεται να υποβληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Με περιορισμένη συμμετοχή από την Ελλάδα, παρά τα προβλήματα της εγχώριας ηλεκτρικής χονδρεμπορικής αγοράς, ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα η δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν για τον ανασχεδιασμό της αγοράς (electricity market design) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διαβούλευση, που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, θα στηρίξει τις εργασίες της Κομισιόν για νομοθετική πρόταση, η οποία έχει αναμένεται να υποβληθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Έχουν καταγραφεί 630 έγκυρα σχόλια. Από την Ελλάδα είχαν υποβληθεί μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα το απόγευμα τρία σχόλια, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστοί οι αποστολείς. Το ρεκόρ από τις ευρωπαϊκές χώρες σπάει η Σλοβακία με 441 σχόλια (το 70%), καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Αμέσως μετά ακολουθούν, η Γαλλία με 43 (7%), η Γερμανία με 30 (5%), το Βέλγιο με 14 (2%), η Ισπανία με 11 (2%), με 9 η Δανία και η Τσεχία, με 8 η Αυστρία, με 7 η Ιταλία, με 6 η Σουηδία, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Φινλανδία και με 4 η Πορτογαλία.

Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα είναι η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, 2 σχόλια κατέθεσαν Ιρλανδία, Κροατία και Ελβετία, και 1 μόνον το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Μακεδονία και η Νιγηρία.

Από τους συμμετέχοντες, κάτοικοι της Ε.Ε. είναι οι 511 (πλέον του 81%), ενώ μόλις 5 εκτός Ε.Ε. Από εταιρίες είναι τα 57 σχόλια, επιχειρηματικές ενώσεις τα 19, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα τα 9, μη κυβερνητικές οργανώσεις τα 8, δημόσιες αρχές τα 7, καταναλωτικές οργανώσεις τα 4, συνδικαλιστικές οργανώσεις τα 2. Στην κατηγορία «Άλλοι» συγκαταλέγονται 8 σχόλια.

Η διαβούλευση επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:

*Μείωση της εξάρτησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
*Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και να αξιοποιούνται πλήρως οι εναλλακτικές έναντι του φυσικού αερίου, όπως η αποθήκευση και η απόκριση ζήτησης.
*Ενίσχυση της προστασίας και της ενδυνάμωσης των καταναλωτών.
*Βελτίωση της διαφάνειας, της εποπτείας και της ακεραιότητας της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στις πρώτες 44 ημέρες του 2023 με μέση χονδρεμπορική τιμή στα 183,07 ευρώ τη μεγαβατώρα. Τη χαμηλότερη έχουν Πορτογαλία και Ισπανία, 87,97 και 88,19 ευρώ αντίστοιχα, που κατάφεραν και εξασφάλισαν ειδικό καθεστώς εξαίρεσης από την Ε.Ε.

Σήμερα, Δευτέρα, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι στα 169,96 ευρώ τη μεγαβατώρα (+9%), με μέση τιμή για τις πρώτες 13 μέρες του Φεβρουαρίου στα 162,27 ευρώ τη μεγαβατώρα. Τα futures, πάντως, του TTF για τον Φεβρουάριο ήταν λίγο κάτω από τα 54 ευρώ τη μεγαβατώρα. Για τον Μάρτιο είναι στα 54,45 ευρώ τη μεγαβατώρα (+2,7%). Από τη μία, δηλαδή, βλέπουμε να αποκλιμακώνεται η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά χωρίς να έχει φαινομενική επίδραση στις ελληνικές τιμές.

Σήμερα, μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι ΑΠΕ διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στο ενεργειακό μείγμα, κοντά στο 40% με τις ΑΠΕ της Κρήτης, το φυσικό αέριο είναι στο 21% και ο λιγνίτης σε ιστορικά υψηλά, κοντά στο 20%, δηλαδή, συναγωνίζεται το αέριο. Παρόλα αυτά, η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα σήμερα έχει πάρει τον ανήφορο.

Πηγή: https://www.businessnews.gr/oikonomia

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης