Εαρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία

Κοινοποίηση σε:

Αν και η Ελλάδα είχε να επιδείξει μία ταχεία ανάκαμψη μετά την πανδημία και μία πολλά υποσχόμενη αρχή τους πρώτους μήνες του έτους, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταφέρει δυστυχώς να περιορίσει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας για το 2022.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να σταθεροποιηθεί, κυρίως λόγω της τουριστικής περιόδου. Ο υψηλός, όμως, πληθωρισμός θα προκαλέσει πίεση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αν και ένα μέρος της πίεσης θα αποσυμφορηθεί λόγω των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Τα έκτακτα φορολογικά μέτρα θα σταματήσουν το τέλος του 2022 ενώ το 2023 αναμένεται να υπάρξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπλέον, το έλλειμμα προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στο 4,3% του ΑΕΠ, από 7,4% του ΑΕΠ το 2021, ενώ το 2023 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1% του ΑΕΠ. Τέλος, η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 13,7% το 2022 και στο 13,1% το 2023.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόβλεψη της ΕΕ τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-performance-and-forecasts/economic-performance-country/greece/economic-forecast-greece_en

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης