Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ενίσχυση του ρόλου των Εγγυοδοτικών Φορέων στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κοινοποίηση σε:

Με  παρουσία 160 συνέδρων από το εξωτερικό και μεγάλη επιτυχία στις εργασίες, ολοκληρώθηκε η υψηλού επιπέδου ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM (European Association of Guarantee Institutions) στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 35 ομιλητών από 16 διαφορετικές χώρες.

Η Γενική Συνέλευση, καθώς και η ετήσια Σύνοδος του AECM φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-ΗDB, η οποία εκπροσωπείται στη διοίκησή του από την Διευθύνουσα Σύμβουλο, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Στα μέλη του AECM παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που υποδηλώνουν το θετικό αποτύπωμα των πρώτων εβδομάδων.

· Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB ανακοίνωσε τη δωρεάν διάθεση δύο καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων προς δοκιμαστική χρήση στα μέλη του AECM, αποδεικνύοντας την προώθηση της βιωσιμότητας και της καινοτομίας στη χώρα μας μέσα από τη δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και δράσεων.

Πρόκειται για τα νέα ψηφιακά εργαλεία που παρουσιάστηκαν από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της HDB, Παντελή Τζωρτζάκη:

– Το ESG TRACKER by HDB που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Resnovae, εργαλείο αυτοαξιολόγησης για ΜμΕ που θα μπορούν να καταγράφουν βάσει ESG κριτηρίων το στάδιο βιώσιμης ανάπτυξης που βρίσκονται.

– Το SOFIA Innovation Scoring by HDB  που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Renvis  και είναι ένα καινοτόμο επιχειρηματικό εργαλείο για τη βαθμολόγηση της Καινοτομίας των επιχειρήσεων.

Παρεμβάσεις

Ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και ικανοποίηση προκάλεσαν στους συνέδρους, οι επίκαιρες παρεμβάσεις του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, Ανδρέα Αθανασόπουλου και της Γενικής Διευθύντριας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλειας Απαλαγάκη.

· Ο κ. Αθανασόπουλος ανέλυσε με στοιχεία την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του εγγυητικού μέσου, ειδικά σε μια περίοδο συρρίκνωσης της προσφοράς πιστώσεων από μεγάλους οργανισμούς, μέσα από  μια αναλυτική παρουσίαση που έδωσε τον τόνο της αγοράς κατά την έναρξη του συνεδρίου.

· Από την πλευρά της, η κα. Απαλαγάκη  παρουσίασε την αξιοσημείωτη επιτυχία του προγράμματος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB  για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, τονίζοντας το γεγονός ότι τα εν λόγω προγράμματα όχι μόνο έχουν κατά το ήμισυ αποπληρωθεί αλλά καταγράφουν θετική τάση κάτω του 1% σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια NPL.

Από τη δική του πλευρά, ο Κωνσταντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, το οποίο επίσης είναι μέλος του AECM, παρουσίασε στους συνέδρους αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την σταθερή ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον κατέδειξε τα αποτελέσματα που ήδη έχουν επιτευχθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μελών του ΤΜΕΔΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- HDB, χάρη στην τεχνογνωσία και τη δέσμευση των δύο φορέων για παροχή σύγχρονων εργαλείων στήριξης της επιχειρηματικότητας και διαρκούς αύξησης θέσεων εργασίας, σημειώνοντας την μόχλευση των πόρων του ΤΜΕΔΕ από 8 εκ ευρώ σε 69 εκ ευρώ δάνεια.

Πράσινη και ESG χρηματοδότηση

Η πράσινη και ESG χρηματοδότηση θα πρέπει να ποικίλλει μεταξύ μεγάλων και μικρών τραπεζών και να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγικό πλεονέκτημα. Η νέα πράσινη χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι πρόσθετη και όχι να αντικαθιστά τις υφιστάμενες. Οι τράπεζες και οι πελάτες θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις που θα οδηγήσουν τις περισσότερες ΜμΕ στην υιοθέτηση ESG κριτηρίων, όχι οι κανόνες.

Ο Burçak İnel, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, εστίασε την παρέμβαση του στο να καταστήσει ως στόχο για τις τράπεζες την χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, μοιράζοντας βέλτιστες πρακτικές και ευαισθητοποιώντας τις τράπεζες.

Από την πλευρά του CEO του Credit Guarantee Fund (KODIT) από την Κορέα, κ. Choi Won-mok, επισημάνθηκε πως τα θεσμικά όργανα της χώρας επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια ισορροπία μεταξύ πρακτικών και ρυθμιστικών κανόνων στην εγγυητική δραστηριότητα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί η άποψη του Gernot Rößler, από την Ένωση Γερμανικών Τραπεζών Εγγυήσεων (Verband Deutscher Bürgschaftsbanken, VDB) για τους φορείς εγγυοδοσίας που αφορά στο γεγονός ότι η ισχύουσα τραπεζική νομοθεσία δημιουργεί ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις.

Από την πλευρά της Αιγύπτου, και συγκεκριμένα την Nagla Bahr, Πρόεδρο του Euro-Mediterranean Guarantee Network (EMGN) και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Credit Guarantee Company, σημειώθηκε πως το Αιγυπτιακό σύστημα εγγυήσεων, έχει δείξει τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων του λόγω της ισχυρής οικονομικής στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: https://www.ot.gr/2023/06/20/epixeiriseis/anaptyksiaki-trapeza-enisxysi-tou-rolou-ton-eggyodotikon-foreon-stin-xrimatodotisi-mikromesaion-epixeiriseon/

alternatetext

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης